vrijdag 14 december 2012

Skrillex - Scary Monsters & Nice Sprites


Skrillex: een upcoming talent die nu al tijdloze muziek maakt!

Artiest: Skrillex
Titel: Scary Monsters & Nice Sprites
Genre: Dubstep
Platenlabel: Mau5trap / Big Beat
Release: 19 november 2010
Totale duur cd: 44 minuten en 2 seconden
EAN/Barcode: 0075678827174
Prijs cd: tussen € 8 en € 10
Prijs downloadbare losse track: tussen € 1,- en € 1,60
Prijs downloadbaar album: tussen € 11 en € 16

Wat is dubstep muziek?

Dubstep is een muziek-genre dat ongeveer in 2001 is ontstaan in Engeland. Het komt uit de drum 'n bass scene, maar de dubstep beats zijn langzamer dan in drum 'n bass. Kenmerkend van dubstep muziek zijn de vette basslines die vervormd worden. Dubstep music wordt vaak met behulp van computers en synthesizers gemaakt, al kunnen moderne bands ook live dubstep spelen. Bekende dubstep artiesten zijn o.a. Netsky, Nero, Skream, Cookie Monsta, Doctor P, Knife Party etc.

Skrillex

Skrillex echte naam is Sonny John Moore. Hij komt uit Los Angeles en produceert en draait dubstep en electro house. Eerst begon hij met muziek maken in een band, maar sinds 2008 treedt hij solo op onder de naam Skrillex met zijn eigen muziek. Hij bracht in 2010 de track 'My name is Skrillex' uit via gratis download. Later bracht hij bij Deadmau5 Recordings de EP 'Scary monsters and nice sprites' uit, waarna hij met Deadmau5 op toernee ging. Daarna werd hij al snel bekend en treedt tegenwoordig overal in de wereld op. Zijn muziek hoor je overal terug, zoals in reclames, tv-programma's, discotheken etc. Skrillex heeft echt een unieke eigen stijl waardoor hij zo geliefd is door het publiek. Ik vind dit dan ook één van de beste dubstep artiesten op dit moment.
De cd cover van Scary Monsters & Nice Sprites

De tracklist van 'Scary Monsters & Nice Sprites'

1. Rock n' Roll (Will Take You to the Mountain) - 4:44
2. Scary Monsters and Nice Sprites - 4:03
3. Kill EVERYBODY - 4:58
4. All I Ask of You (featuring Penny) - 5:40
5. Scatta (featuring Foreign Beggars and Bare Noize) - 3:55
6. With You, Friends (Long Drive) - 6:29
7. Scary Monsters and Nice Sprites (Noisia Remix) - 3:24
8. Scary Monsters and Nice Sprites (Zedd Remix) - 5:58
9. Kill EVERYBODY (Bare Noize Remix) - 4:41

Aantal nummers van de cd uitgelicht


01. Rock n' Roll (Will Take You to the Mountain) - 4:44
Luister hier naar de track op Youtube
Deze track begint met een industrieel electro-loopje, waarbij de droge bassdrum op elke tel van de maat valt. Een vrolijke vocal valt in waarna naar een climax wordt gewerkt. Hierna wordt een vette zagende synthloop toegevoegd. Dit is de sound waar Skrillex om bekend staat. Halverwege de track gaat de electrobeat over in een vette dubstep breakbeat. Hierbij wordt veel afgewisseld met cool vervormde, korte synthgeluiden. Ook weer de stijl waar Skrillex om bekend staat. Ik vind dit een track waar je automatisch vrolijk van wordt.

2. Scary Monsters and Nice Sprites - 4:03
Luister hier naar deze dubstep track
Dit is één van de vetste tracks die ik ken van Skrillex. Het nummer bestaat uit een redelijk langzame drumbeat waar een mooie melodielijn overheen loopt. Hierna is een stukje met vage vocalen te horen waarna meteen de agressieve beat en zagende en krakende synths invallen. Deze track geeft veel energie. Het doet me een beetje denken aan de stijl van de Prodigy. Het is zeker een track die het goed doet op festivals en in discotheken. Ondanks dat de drumbeat rustig blijft, heeft het nummer door de gruwelijk vervormde bassynth een behoorlijk agressieve klank. Dat is juist wat deze track zo vet maakt. Ook de vocal 'O my god!' is zeer herkenbaar in dit nummer.

Ik vind het gaaf om te zien dat er ook bands zijn die de muziek van Skrillex live kunnen spelen. Er worden behoorlijk wat technologische kunstjes uit de kast gehaald. Hier een fragment van de band 'Pinn Panelle' op Youtube.

3. Kill EVERYBODY - 4:58
Luister hier naar het liedje op Youtube
'Kill everybody' is ook één van mijn favoriete tracks van dit album. Het intro begint met een strakke electro-beat met een zagende en vervormde synth die aangevuld wordt door een pianoloopje. Hierna komt een mysterieus tussenstukje waarbij een vocal en een stemvervormer zijn gebruikt. Dit wordt weer gevolgd door een echte Skrillex-beat waar korte afwisselende synths overheen worden gegooid. Sommige stukjes klinken als muziek van een oude spelcomputer. Het is best wel een rustige track, maar het barst van de energie. Het nummer heeft weinig tussenstukken waardoor het lekker doorloopt.

5. Scatta (featuring Foreign Beggars and Bare Noize) - 3:55
Luister hier naar de track online
Dit is een track waarbij Skrillex vergezeld wordt door 2 rappers. De stijl doet me ook weer denken aan de Prodigy. Het begint eigenlijk meteen met een vette beat en snelle rapteksten aangevuld door een orgelloop die een beetje Halloween-achtig klinkt. Hierna komt een rustig tussenstuk waarbij mysterieuze vette synths en geluiden door elkaar heen klinken. Dit duurt gelukkig niet te lang en er wordt snel naar een climax gewerkt. Hierna valt een hele gave beat met een zwaar vervormde bassynth erover in. Dit is zo'n stuk waarbij je hoofd vanzelf meegaat op de maat van de muziek. En wanneer je dit draait op een feest, zal het publiek zeker uit zijn dak gaan. Dit alles wordt weer een keer herhaald, alleen wordt de vervormde bassynth nog gruwelijker. Pas wel op wanneer je deze track draait tijdens het autorijden, want je rijstijl wordt hier automatisch een stukje agressiever door. ;-)

7. Scary Monsters and Nice Sprites (Noisia Remix) - 3:24
Luister hier naar deze vette dubstep track
Een remix maken van een goede track is best moeilijk, misschien wel helemaal niet te doen. Wat ga je dan met zo'n track doen? Laat je het heel anders klinken of bouw je het origineel uit? Wat Noisia hier heeft gedaan is voor het laatste kiezen. De opbouw is ongeveer hetzelfde als het orgineel, maar hij heeft sommige geluiden en instrumenten wat veranderd. Ik vind dit zeker een geslaagde remix. Ik kan me voorstellen dat een track als 'Scary Monsters and Nice Sprites' op een feest vaak gedraaid wordt en het publiek op een gegeven moment een beetje gaat vervelen. Zo'n remix als deze is dan een uitkomst. Hij klinkt als het origineel, maar dan net wat anders. Het publiek zal dan op sommige momenten verrast zijn.

Conclusie

De muziek van Skrillex is uniek in zijn soort en kun je niet echt vergelijken met andere dubstep artiesten. Zijn tracks zitten altijd vol energie. Wanneer ik ga sporten, draai ik dan ook vaak muziek van hem. De opbouw van de dubstep tracks zijn origineel en de synths zijn echt gruwelijk goed vervormd, waardoor de meeste nummers ook een behoorlijk agressief karakter hebben. De sound van Skrillex is niet clean, maar lekker industrieel. De rustige tussenstukken duren niet te lang, waardoor de tracks interessant blijven. Zijn nummers bestaan voornamelijk, of uit een vette dubstep beat of een doorlopende electro-beat. Ik vind dat je Skrillex wel een beetje kunt vergelijken met de Prodigy. Skrillex maakt ook tijdloze muziek. Dit verklaart ook waarom hij de hele wereld rondreist en zo geliefd is op festivals en feesten. Voor mij staat Skrillex bovenaan in mijn dubstep top 10 lijstje.

Pluspunten
+ Alleen maar goede dubstep tracks
+ Unieke en herkenbare stijl
+ Tijdloos

Minpunten
Geen

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een (online) cd-winkel, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt de cd ook vaak downloaden bij een online muziekaanbieder als iTunes of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...