zondag 21 april 2013

Justin Timberlake - The 20/20 Experience: een geweldig, vernieuwend album van Justin TimberlakeJustin Timberlake - The 20/20 Experience: een geweldig, vernieuwend album van Justin Timberlake

Justin Timberlake heeft na een lange tijd weer een nieuw album uitgebracht die door Timbaland is geproduceerd, namelijk 'The 20/20 Experience'. Lees snel verder wat ik hiervan vind...

Waar kan ik dit album van Justin Timberlake kopen of downloaden?

'The 20/20 Experience' van Justin Timberlake is te koop bij muziekwinkels, webshops en warenhuizen als Bol.com, Freerecordshop.nl, Amazon.nl, cduniverse.com, Wehkamp.nl, ECI.nl, Cosmox.nl. Je kunt de cd ook downloaden of streamen bij iTunes en Spotify.

Informatie over Justin Timberlake

Justin Randall Timberlake is geboren op 31 januari 1981 in Millington, een dorpje naast Memphis (USA), waar hij ook opgroeide. In 1993 werd hij, samen met o.a. Britney Spears en Christina Aguilera, bekend na optredens bij de Mickey Mouse Club dat op tv werd uitgezonden. Samen met Joshua Scott Chasez, die hij ook van de Mickey Mouse Club kende, en 3 anderen kwam hij in de boyband 'N Sync terecht dat in 1998 doorbrak met het album *NSYNC. Na 3 albums besloot Justin in 2001 solo te gaan. Zijn eerste solo-album komt uit in 2002 met als titel 'Justified'. In 2005 werkte Justin Timberlake samen met artiesten als de Black Eyed Peas, Nelly en Snoop Dogg. Ook begint hij zijn eigen platenmaatschappij 'Tenman Records' waar tot nu toe 2 artiesten albums op uit hebben gebracht, Joshua B en onze eigen Nederlandse Esmée Denters. Het album 'FutureSex/LoveSounds' kwam uit in 2006 waarna hij in 2007 op tournee gaat door Europa, Japan en de USA. In dit jaar werkt hij ook samen met artiesten als Madonna, Timbaland, Rihanna en Nelly Furtado.


De tracklist van 'The 20/20 Experience'

01. Pusher Love Girl
02. Suit & Tie (feat. Jay-Z)
03. Don’t Hold the Wall
04. Strawberry Bubblegum
05. Tunnel Vision
06. Spaceship Coupe
07. That Girl
08. Let the Groove Get In
09. Mirrors
10. Blue Ocean Floor

Bonustracks
11. Dress On
12. Body Count

Aantal nummers van de cd uitgelicht

01. Pusher Love Girl 
Beluister deze track op Youtube
Deze track begint met een lekkere zware bas, strings en een Hammond orgel die voor de melodieën zorgen. De simpele, maar erg funky en groovy beat valt al snel in. Je hoort meteen dat Timbaland de track heeft geproduceerd. Ook de typische hoge stemmetjes van Justin Timberlake zijn herkenbaar in dit nummer.

02. Suit & Tie
Luister dit liedje online
Na een lange intro wordt de funky beat erin gegooid. Dit is één van de tracks die je regelmatig op de radio hoort. Het nummer heeft een vlot tempo waarbij simpele droge drumsounds zijn gebruikt. Volle synthesizergeluiden worden over de funky bassline gegooid. De blazers vullen het geheel aan en zijn ook te horen in de breaks.

03. Don't Hold he Wall
Beluister dit nummer op Youtube
De intro van dit liedje doet me een beetje denken aan Boyz II Men en Shai. Een melodieus acapella verzorgt het begin van deze track dat al snel overgaat in een typische Timbaland beat. Een beat bestaande uit percussie waar een Indiase vocal overheen wordt gegooid is de basis van de track. Dit doet me een beetje denken aan de oude albums van Missy Elliot die ook geproduceerd zijn door Timbaland. Het mooie aan dit nummer vind ik het basloopje dat regelmatig te horen is aan het einde van een stukje.

04. Strawberry Bubblegum
Luister online naar dit nummer
Deze track van Timberlake klinkt heel anders dan de andere tracks die op dit album staan. Het is een mid-tempo nummer dat erg ambient klinkt. Het is een echte laidback track om op te ontspannen vind ik. Tussendoor hoor je de zware stem van Barry White zijn zwoele zinnetje vertellen. De drum is basic, terwijl veel strings en synths voor de melodieën zorgen. Dit is een liedje om bij weg te dromen. De 2e helft van de track gaat de muziek over in een jazzy latingroove.

07. That Girl
Luister naar dit liedje op Youtube
Dit is echt een track met een hoog soul-gehalte. De drumbeat is helemaal Timbaland, maar de rest van de muziek is echt Motown. Een groovy bassline, een funky gitaar, complete blazerspartijen en een Hammond orgel zorgen voor de muziek. Justin Timberlake wordt ondersteund door een achtergrondkoortje. Ik vind dit echt een heel lekker relaxed nummer.

08. Let the Groove Get In
Beluister dit nummer online
Deze track heeft een behoorlijk latin-gehalte. De drumbeat is weer helemaal typisch Timbaland, maar wordt aangevuld door Zuid-Amerikaanse percussie. Ik krijg er een beetje een oude Santana gevoel bij. De typsiche Zuid-Amerikaanse pianopartijen mogen niet ontbreken en deze worden aangevuld door complete blaaspartijen. De track wordt zoals alle tracks op dit album niet afgeraffeld, maar er wordt rustig de tijd genomen voor de opbouw van het nummer.

09. Mirrors
Check deze track op Youtube
'Mirrors' is een nummer dat uitgebracht is op single en vaak wordt gedraaid op de radio. De beat is weer duidelijk door Timbaland gemaakt waar hij waarschijnlijk ook weer overheen beatboxt. Ik vind het liedje een echte kippenvelmelodie en -zang hebben. Dit is een track die wat voller klinkt door de synthesizergeluiden en strings die gebruikt zijn. De emotie komt in dit nummer goed over, waardoor het waarschijnlijk zo'n grote hit is. Het is volgens mij een echt meezingliedje, al kan ik zelf niet zingen. Wanneer het liedje op de radio komt, vind ik altijd dat het zo snel afgelopen is. Maar op dit album duurt de track ruim 8 minuten. Da's pas genieten! In het 2e gedeelte van het nummer wordt veel gespeeld met vocalen en koortjes, wat het liedje nog mooier maakt.

12. Body Count
Luister dit liedje online
Dit nummer doet me heel veel denken aan een track die Justin Timberlake eerder heeft uitgebracht op zijn album ´Justified´, namelijk ´Like I Love You´. De gitaarloop heeft er veel van weg, het tempo is hetzelfde en de beat is net zo funky. Ik denk dat ´Like I Love You´ wel als basis is gebruikt voor ´Body Count´. Je kunt alleen wel horen dat Timbaland de track geproduceerd heeft.

Conclusie

Ik kan er eigenlijk kort over zijn: wat een geweldig nieuw album van Justin Timberlake! Justin Timberlake is één van de weinige bekende R&B / pop-artiesten die niet meegaat in de hype van eurohouse. Op zich niks mis met eurohouse, maar Justin Timberlake laat hiermee zien dat hij het aandurft om gewoon vernieuwend te zijn in de R&B scene. Je kunt horen dat Timbaland de belangrijkste producer is van dit nieuwe album van Timberlake. Ik ben blij dat Timbaland eindelijk weer eens beats produceert waar hij mee bekend is geworden. Ik heb het hier natuurlijk uit de tijd van Missy Elliot. De tracks op dit nieuwe album 'The 20/20 Experience' van Justin Timberlake zijn vernieuwend en grooven verschrikkelijk goed. Het zijn modern klinkende liedjes, maar ze zitten vol soul en R&B. Sommige tracks doen me een beetje denken aan de oude R&B stijl, uit de tijd van de vroegere R. Kelly.

Wat ik ook mooi vind aan dit album is dat er maar 1 liedje op staat die minder dan 5 minuten duurt (exclusief de bonustracks). Het zijn allemaal tracks die rond de 7 of 8 minuten duren. Je zult dan al snel denken dat ze hierdoor saai worden, maar dat is helemaal niet zo. Wat mij betreft heeft Justin Timberlake met dit album bewezen dat je met niet meedoen aan de eurohouse hype toch een dijk van een album weet uit te brengen. Ik kan je de ´20-20 experience´ van Justin Timberlake dan ook zeker aanraden!

Pluspunten
+ Vernieuwend
+ Heerlijke, groovende soul muziek
+ geproduceerd door Timbaland
+ Geen eurohouse

Minpunten
Geen


Bestel dit of een ander album voordelig bij Bol.com!Algemene informatie

Artiest: Justin Timberlake
Titel: The 20/20 Experience (Deluxe Edition)
Genre: Pop, R&B, Soul
Platenlabel: RCA
Release: 15 maart 2013
Totale duur cd: 1 uur 19 minuten en 22 seconden
Prijs cd: rond € 18
De prijs voor een downloadbare track: tussen € 0,69 en € 1,35

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een webshop, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt muziek ook vaak downloaden of streamen bij een online muziekaanbieder als iTunes, Beatport of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...