woensdag 13 maart 2013

Maroon 5 - Songs About Jane: een erg goed poprock-album met veel bekende nummersWaar kan ik dit album van Maroon 5 kopen?

'Songs about Jane' van Maroon 5 is te koop bij muziekwinkels, webshops en warenhuizen als Bol.com, Freerecordshop.nl, Amazon.nl, cduniverse.com, Wehkamp.nl, ECI.nl, Cosmox.nl. Je kunt de cd ook downloaden of streamen bij iTunes en Spotify.

Informatie over Maroon 5

Maroon 5 is een poprockband uit de Verenigde Staten die in 2001 begonnen zijn met spelen onder deze naam. In 2002 kwamen ze met hun debuutalbum ´Songs About Jane'. Het album werd wereldwijd goed ontvangen waarna de band constant aan het touren was. Ze hebben o.a. opgetreden met grote sterren als de Rolling Stones, Stevie Wonder, Counting Crows, John Mayer etc. De drummer Ryan Dusick kon door blessures aan zijn armen niet meer fulltime drummen en werd in 2006 uiteindelijk vervangen door Matt Flynn, de tegenwoordige drummer van de band. In 2007 bracht Maroon 5 hun tweede album uit, genaamd 'It Won't Be Soon Before Long' en in juni van 2010 kwam het derde album 'Hands All Over' uit. In 2012 kwam het vierde album 'Overexposed' van Maroon 5 uit.

Leadzanger: Adam Levine
Gitarist: James Valentine
Keyboard: Jesse Carmichael
Basgitarist: Michael Madden
Drummer: Matt Flynn (tussen 1997 en 2006 was Ryan Dusick de drummer van de band)

Informatie over het album 'Songs About Jane´

Dit is het debuutalbum van Maroon 5 waarvan de release op 25 juni 2002 was. De cd is opgenomen bij Rumbo Recorders in Los Angeles, samen met producer Matt Wallace, en werd uitgebracht bij 'J Records' en 'Octone Records'. Van dit album werden 5 nummers op single uitgebracht die het wereldwijd erg goed deden. Dit waren 'Harder To Breathe', 'This Love', 'She Will Be Loved', 'Sunday Morning' en 'Must Get Out'. De nummers gaan voornamelijk over het eindigen van de relatie tussen zanger Adam Levine en zijn ex-vriendin Jane.

De tracklist van 'Songs About Jane´

01. Harder To Breathe (2.53)
02. This Love (3.26)
03. Shiver (2.59)
04. She Will Be Loved (4.17)
05. Tangled (3.18)
06. The Sun (4.11)
07. Must Get Out (3.59)
08. Sunday Morning (4.06)
09. Secret (4.55)
10. Through With You (3.01)
11. Not Coming Home (4.21)
12. Sweetest Goodbye (4.30)

Aantal nummers van de cd uitgelicht

01. Harder To Breathe
Beluister deze track op Youtube
Deze track van Maroon 5 begint meteen met een ontzettende strakke beat waarbij de behoorlijk distorted gitaar en de bas korte slagen meespelen op het ritme van de bassdrum. Dit verandert tijdens het refrein waarbij de gitarist gewoon lange halen speelt. De drummer speelt hier ook een wat lossere beat om weer terug te keren naar de erg strakke basisbeat. In het tweede refrein wordt de zanger Adam Levine vergezeld door een tweede stem die een octaaf hoger meezingt. Adam Levine zingt het nummer behoorlijk schreeuwerig tijdens de 'wilde momenten'. In het tweede gedeelte is een scherpe gitaarsolo te horen waarna het weer terugkeert naar het refrein. Ik vind dit een lekker nummer doordat het erg strak gespeeld wordt. Dit is één van de tracks die ook op single is uitgebracht.

02. This Love
Luister dit nummer online
Dit is een bekendere track van Maroon 5 dat ook op single is uitgebracht en nog regelmatig op de radio gedraaid wordt. Het nummer klinkt vrolijk en een stuk voller dan de wat minder bekende tracks van hun. Ik vind het een echt meezingnummer, ook al kan ik niet zingen. Er is weinig afwisseling in de behoorlijk simpele drumpartij en er wordt af en toe een filter over de drums heen gegooid. De bas en een gitaar spelen tegelijk de belangrijke basis voor het nummer en een piano (keyboard) speelt op elke tel zijn akkoorden. Een tweede funky gitaar, en in de refreinen ook strings (keyboard) zorgen voor meer opvulling van het nummer. Ik vind het echt een nummer voor in de lente door de vrolijke noot die eraan gegeven wordt.

03. Shiver
Beluister dit liedje op Youtube
Dit is ook weer zo'n minder bekend en minder commercieel nummer op dit album. Het nummer begint met een strakke beat van de drummer met een wat oosters klinkende gitaar. Wanneer Adam begint te zingen speelt de gitarist een funky loopje waarbij de basist korte noten meespeelt met de bassdrum. De zang wordt tijdens het refrein vergezeld door een tweede stem. Tevens speelt een gitaar, inclusief wah-wah effect, de melodie van de zang mee. In het tweede gedeelte wordt een gitaarsolo gespeeld waarna de band weer terugkeert naar het refrein. De track wordt op een rustig tempo gespeeld.

05. Tangled
Luister deze track online
Hier begint de drummer weer met een erg strakke beat waarbij de snaredrum lekker fel klinkt. Hij speelt samen met de bassist geen standaardritme, maar een tegenritme. Heerlijk om mee te spelen! De scherpe gitaarpartij klinkt lekker funky waarover een distortion is gegooid. De toetsenist vult het nummer op met volle strings. Het geluid van deze track is over het algemeen erg ruw en ook dit nummer spelen ze op een rustig tempo. Net na de helft zingt Adam met een andere zanger een acapella-stukje, waarna een redelijk rustige gitaarsolo wordt ingezet.

06. The Sun
Beluister dit nummer op Youtube
Deze track begint ook weer met een funky drumbeat, maar een stuk relaxter dan veel andere nummers van hun. De bas klinkt erg zwaar en vormt samen met de drums de basis van het nummer. Gitaar en keyboard hebben in deze track een iets minder belangrijke partij, behalve in de refreinen. Dan klinken ze erg vol, maar niet te scherp en fel. Dit nummer heeft echt een laidback ritme en luistert lekker weg, vooral door de funky en toch wel jazzy-partijen van gitaar en keyboard. De melodie daarentegen blijft niet echt hangen.

08. Sunday Morning
Luister deze track online
Dit nummer is een iets bekendere track van Maroon 5 dat ook weer op single is uitgebracht. Het begint met een drumbeat waarna de toetsen (piano) invalt die zijn lange akkoorden speelt. De toetsenpartij klinkt een beetje jazzy waardoor het nummer een erg relaxte en laidback tintje krijgt. De zanger zingt rustig zijn partij waarna al snel de groovy bas invalt. Je kunt hier ook weer horen dat ze de track weer erg vol en als meer één geheel willen laten klinken dan de minder commerciële nummers.

11. Not Coming Home
Luister dit nummer op Youtube
Deze track is een live-versie. Het begint met wat lange akkoorden op een synthersizer, wanneer onverwachts het nummer begint met een strakke drumbeat. Eigenlijk is het best wel een rustig nummer waarbij de gitaar korte noten speelt tegelijk met de basgitaar en de bassdrum. Daarover heen speelt een tweede gitaar een heerlijke scherpe funky slag. In het refrein spelen de instrumenten telkens hun accenten op de eerste tel van de maat waarbij ook een de keyboard (piano) meespeelt om het geheel wat voller te laten klinken. In het tweede stuk van het nummer wordt Adam vergezeld door achtergrondgezang. Dit achtergrondgezang klinkt op een gegeven moment erg mooi, omdat er echt gespeeld wordt met verschillende stemmen door elkaar waardoor er een echt koortje ontstaat.

Conclusie

Ik vind 'Songs about Jane' van Maroon 5 een leuke cd met zowel bekende hits, als wat minder bekende nummers die erg strak klinken. Het album heeft eigenlijk bijna alleen maar goede nummers waarbij het tempo behoorlijk laag ligt. Het geluid van album is supergoed afgemixt. De bassdrum klinkt lekker zwaar en de snare klinkt erg fel en strak. De gitaren klinken lekker schel en deze hoor je samen met de zang goed op de voorgrond, terwijl de zware bas een beetje op de achtergrond blijft. De nummers die zijn uitgebracht op single klinken wat voller en milder waardoor ze meer als één geheel klinken, terwijl je bij de minder bekende tracks meer verschil hoort tussen de lage en hoge tonen. Dit album is veel minder pop als de muziek die Maroon 5 tegenwoordig maakt. Dit is de muziek waar ze eigenlijk mee zijn begonnen. Wat mij betreft zeker een aanrader!

Pluspunten
- Bijna alleen maar goede nummers
- Een aantal erg bekende, maar ook wat minder bekende tracks
- Geluid is supergoed afgemixt

Minpunten
Geen


Algemene informatie

Artiest: Maroon 5
Titel: Songs About Jane
Genre: Pop Rock
Platenlabel: J Records / Octone
Release: 25 juni 2002
Totale duur cd: 45 minuten en 57 seconden
EAN/Barcode: 823765000128
Prijs cd: tussen € 9 en € 12

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een webshop, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt muziek ook vaak downloaden of streamen bij een online muziekaanbieder als iTunes, Beatport of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!


Bestel dit album of andere albums van Maroon 5 direct op Bol.com!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...