dinsdag 26 februari 2013

Justin Timberlake - Justified: een oudere cd, maar wel met bekende hitsEen tijd geleden was de muziek van Justin Timberlake niet echt mijn ding. Nu ik weer veel drum, vooral in de muziekstijl R&B en soul, kwam ik een paar oude nummers van hem tegen. Een aantal hiervan kwamen van het album 'Justified', dat mij toch nieuwsgierig maakte naar de rest van het album. Of de rest van het album mij net zo goed bevalt als de tracks die ik al kende lees je hieronder!

Waar kan ik dit album van Justin Timberlake kopen of downloaden?

'Justified' van Justin Timberlake is te koop bij muziekwinkels, webshops en warenhuizen als Bol.com, Freerecordshop.nl, Amazon.nl, cduniverse.com, Wehkamp.nl, ECI.nl, Cosmox.nl. Je kunt de cd ook downloaden of streamen bij iTunes en Spotify.

Informatie over Justin Timberlake

Justin Randall Timberlake is geboren op 31 januari 1981 in Millington, een dorpje naast Memphis (USA), waar hij ook opgroeide. In 1993 werd hij, samen met o.a. Britney Spears en Christina Aguilera, bekend na optredens bij de Mickey Mouse Club dat op tv werd uitgezonden. Samen met Joshua Scott Chasez, die hij ook van de Mickey Mouse Club kende, en 3 anderen kwam hij in de boyband 'N Sync terecht dat in 1998 doorbrak met het album *NSYNC. Na 3 albums besloot Justin in 2001 solo te gaan. Zijn eerste solo-album komt uit in 2002 met als titel 'Justified'. In 2005 werkte Justin Timberlake samen met artiesten als de Black Eyed Peas, Nelly en Snoop Dogg. Ook begint hij zijn eigen platenmaatschappij 'Tenman Records' waar tot nu toe 2 artiesten albums op uit hebben gebracht, Joshua B en onze eigen Nederlandse Esmée Denters. Het album 'FutureSex/LoveSounds' kwam uit in 2006 waarna hij in 2007 op tournee gaat door Europa, Japan en de USA. In dit jaar werkt hij ook samen met artiesten als Madonna, Timbaland, Rihanna en Nelly Furtado.

Informatie over het album 'Justified'

Het album komt uit op 5 november 2002. De single 'Like I Love You' die op deze cd staat werd een groot succes. Om het album te promoten doet Justin samen met Christina Aguilera een Justified/Stripped Tour. In 2003 komen ook 'Cry Me A River', 'Rock Your Body' en 'Señorita' uit op single dat ook grote hits werden. Producers die meegewerkt hebben aan het album zijn o.a. The Neptunes, Timbaland, The Underdogs, Pharrel Williams, Chad Hugo en Brian McKnight. Met zulke hooggewaardeerde producers moet het album wel een hit worden lijkt me. Het album won dan ook in 2004 een Grammy Award voor 'Best Pop Vocal Album' en het nummer 'Cry Me A River' won de 'Best Male Pop Vocal Performance'. Wereldwijd werden van dit album ongeveer 7 miljoen exemplaren verkocht.

Een leuk weetje is dat 'I'm loving it' een track was dat het album 'Justified' niet haalde. Fastfoodketen Mac Donalds was geïnteresseerd in het nummer en heeft het toen wereldwijd gebruikt in hun reclamecampagnes. Na dit succes heeft Justin de single alsnog uitgebracht, inclusief een videoclip.

Bekijk de Mac Donalds reclame op Youtube

Bekijk hier de videoclip van Justin Timberlake

De tracklist van 'Justified'

01. Señorita (4:54)
02. Like I Love You (4:43)
03. (Oh No) What You Got (4:31)
04. Take It From Here (6:14)
05. Cry Me A River (4:48)
06. Rock Your Body (4:28)
07. Nothin' Else (4:58)
08. Last Night (4:47)
09. Still On My Brain (4:35)
10. (And She Said) Take Me Now (5:31)
11. Right For Me (4:29)
12. Let's Take A Ride (4:44)
13. Never Again (4:34)

Aantal nummers van de cd uitgelicht

(bpm = beats per minute: deze heb ik erbij gezet zodat je een betere indruk kunt krijgen van het nummer in combinatie met mijn trackbeschrijving)

Señorita (± 98 bpm)
Beluister hier de track online
Deze track is geproduceerd door The Neptunes en geschreven door Justin Timberlake, The Neptunes, Pharell Williams en Chad Hugo. Dit groovy nummer met een latin-tintje begint met een ritme dat wordt aangegeven door een cowbell, triangel en kabassa. Justin Timberlake wordt hier geïntroduceerd door een vriend van hem, onder een melodie-lijn van een elektrische piano. Even later valt de zware baslijn in dat tegelijk met de melodie-lijn van de piano meeloopt, gevolgd door het invallen van een strakke drumbeat. Het refrein wordt opgevuld met een blaassectie en een 2e stem, maar dan een octaafje hoger. Op het einde moeten de heren en dames om en om een stukje meezingen. Hierna eindigt het nummer met de tekst 'Gentlemen, good night / Ladies, good morning'..

Like I Love You (± 115 bpm)
Luister hier online naar het liedje
Als ik de favoriete track van dit album zou moeten kiezen, dan is het dit nummer wel. Uiteraard door de groovy drumbeat. De track is geproduceerd door The Neptunes en geschreven door Timberlake, Pharrel Williams, Chad Hugo, Terrence Thornton en Gene Thornton. Hiphop-duo Clipse rappen ook mee in deze track. Het nummer begint met een gitaarrifje dat zich herhaalt en Timberlake die de intro verzorgt. Hierna valt de losse groovy drumbeat in, tegelijk met een zware bas die elke eerste tel van 2 maten uit je boxen trilt. Een goed nummer voor in de auto dus! De gitaarrifs worden afgewisseld met melodie-lijnen van een keyboard en de breaks geven elke keer aan dat het refrein begint en eindigt. In dit nummer gaat Timberlake ook weer een aantal keer een paar octaafjes omhoog met zijn stem, zoals we van hem gewend zijn. Het nummer eindigt met alleen een beat, een simpele melodielijn gespeeld door een keyboard en op elke eerste tel van 2 maten een zware bas dat uiteindelijk overgaat in een fade out.

Cry Me A River (± 73 bpm)
Beluister de song op Youtube
Deze bekende song zou gaan over het einde van de relatie tussen Justin Timberlake en Britney Spears. De track is geproduceerd door Timbaland en Scott Storch en is geschreven door Timberlake. Het begint met regengeluiden, een loopje dat gespeeld wordt door een orgeltje en duister gezang van een kerk. Hierna wordt de melodie-lijn aangevuld met een Juno-synth en af en toe wat strings om het geheel voller te laten klinken. Tijdens de simpele, rustige drumpartij loopt in het hele nummer ook onopvallend een beatbox mee. Tijdens de refreinen hoor je op de achtergrond strijkpartijen, gespeeld door een cello en violen. Timbaland zingt ook een stukje mee en het nummer eindigt met alleen zang- en strijkpartijen.

Rock Your Body (± 101 bpm)
Check de track online
Deze track zal iedereen zich nog wel herinneren toen Justin Timberlake dit nummer samen zong met Janet Jackson op de Superbowl van 2004. Hierbij trok Timberlake aan een stuk kleding van Janet waarbij een borst van haar ontbloot werd op de nationale televisiezender, dat voor veel ophef zorgde in de Verenigde Staten. De track is geschreven door Justin Timberlake, Chad Hugo, Pharrel Williams en is geproduceerd door The Neptunes. In dit nummer zingt Vanessa Marquez mee. De track begint meteen met een strakke drumbeat, een funky baslijn, een gitaarloopje en een string dat telkens vervormd wordt door een filter. Net na de helft van het nummer komt een korte break, waarna alleen de drums en de baslijn samen even doorlopen. Hierna komt het refrein weer, gevolgd door weer een break. Hier gaat Timberlake beatboxen, waarna de drums en baslijn weer invallen. Het nummer eindigt met alleen een drumbeat en Justin Timberlake die beatboxt, werkend naar een fade-out.

Nothin' Else (± 117 bpm)
Beluister het nummer op Youtube
Dit nummer is een productie van Timberlake, Chad Hugo, Pharrel Williams en The Neptunes. Je kunt goed horen dat Stevie Wonder een grote inspiratie is geweest voor deze rustige track. Naast de gewone zanglijn van Justin wordt er af en toe nog een octaafje hoger meegezongen door een 2e stem. Zoals ik het hoor is dit ook Justin Timberlake. Het gehele nummer wordt begeleid door een bossa nova ritme, gespeeld door de drums en percussie. Later wordt ook een kabassa toegevoegd dat er een Latijns-Amerikaans tintje aan geeft. Een Moog-bass zorgt voor de groovy baslijn, terwijl een rhodes-piano de jazzy melodielijn speelt. Deze wordt af en toe aangevuld met strings-akkoorden om het wat voller te laten klinken. Het nummer eindigt met een fade-out.

Conclusie

Het genre waar je deze cd in kan plaatsen is pop, maar ik vind dat de nummers een erg R&B- en soul gehalte hebben. Sommige nummers, zoals 'Señorita' en 'Nothin' Else', hebben weer wat latin-invloeden, terwijl tracks als 'Wot U Got' en 'Take Me Now' weer een erg hiphop-karakter hebben. Daarentegen vind ik 'Like I Love U' en 'Rock Your Body' erg funky klinken. De nummers op deze cd zijn dus voor een best 'breed' publiek denk ik, waarbij je tegelijk ook een aantal grote hits in bezit hebt. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de nummers die ik al kende toch het beste van deze cd zijn. De rest vind ik helaas wat minder, maar al met al is dit wel een goed album. Het geluid van de cd is erg goed, al zou je natuurlijk ook niet anders verwachten met producers als The Neptunes, Timbaland, The Underdogs, Pharrel Williams, Chad Hugo en Brian McKnight. De lage tonen zijn erg zwaar, maar wel zuiver waardoor dit een leuke cd voor o.a. in de auto is. De midden- en hoge tonen zijn zuiver en niet schel. Perfect afgemixt dus!

Pluspunten
+ Lekkere pop / R&B nummers
+ Aantal bekende hits

Minpunten
- Paar minder interessante nummers


Algemene informatie

Artiest: Justin Timberlake
Albumtitel: Justified
Genre: Pop, R&B
Platenlabel: Jive / Zomba
Release: 5 november 2002
Totale duur cd: 63 minuten en 17 seconden
Prijs cd: tussen € 9,99 en € 12,79
Prijs voor een downloadbare track: tussen € 0,69 en € 1,35

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een webshop, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt muziek ook vaak downloaden of streamen bij een online muziekaanbieder als iTunes, Beatport of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!


Bestel deze of andere cd's of dvd's van Justin Timberlake direct bij Bol.com!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...