maandag 28 januari 2013

Bijna alle hits van Michael Jackson in een verzamelbox van vijf cd's


Over Michael Jackson zou je in principe al een aparte review kunnen schrijven. Er is op het internet erg veel te vinden over deze artiest. Over onder meer zijn kenmerkende dansbewegingen als de Moonwalk en de indrukwekkende videoclips die miljoenen kostten. Voor deze review zal ik proberen dit zo kort mogelijk te houden en toch de belangrijke dingen te belichten. Het gaat uiteindelijk om de verzamelbox natuurlijk.


Michael Jackson - The Collection

Algemene informatie

Titel: Michael Jackson - The Collection (Verzamelbox van vijf cd's)
Albums in deze box: Off The Wall, Thriller, Bad, Dangerous, Invincible
Producer: diverse producers
Label: Epic, Sony Music
Totaal aantal tracks: 76
Totale duur: 318:19
Uitgebracht op: 29 juni 2009
Hoogste positie: nummer 2 in de Album Top 100
Verkrijgbaarheid: cd-winkels, webshops als Bol.com
Tracklist

Michael Jackson

De Amerikaanse King of Pop Michael (Joseph) Jackson is op 29 augustus 1958 geboren in het plaatsje Gary in de staat Indiana. Tenzij je het afgelopen jaar in een ei hebt gezeten is het je ook wel bekend dat deze King of Pop is overleden op 25 juni 2009.
Michaels carrière begon al heel jong (6 jaar oud) met de band The Jackson 5.

In 1971 zag Motown een soloartiest in Michael en probeerde hem klaar te stomen voor een solocarrière. In 1972 had Michael zijn eerste hit als soloartiest: Ben.
In 1977 kreeg Michael de rol van een vogelverschrikker in de muzikale film The Wiz. Op deze filmset leerde hij onder meer Quincy Jones kennen. Met Quincy Jones produceerde hij zijn vijfde soloalbum Off The Wall. Dit album kwam uit in 1979 en zorgde voor de doorbraak van Michael als soloartiest. Michael heeft sinds die tijd miljoenen albums verkocht en heel veel awards gewonnen. Ook staan er veel records op zijn naam, waaronder die van de duurste en ook die van de langste videoclip. Verder heeft hij dankzij het album Thriller het record voor meest verkochte albums aangezien er hiervan wereldwijd meer dan 110 miljoen over de toonbank gingen.
Michael Jackson - 1988

Michael Jackson - The Collection

Deze verzamelbox is vier dagen na de dood van Michael uitgebracht. Het stond echter wel al in de planning om deze box uit te brengen. In deze verzamelbox vind je de albums die Michael heeft uitgebracht onder het Epic label. Met uitzondering van HIStory en Blood On The Dancefloor. Ondanks dat er op deze cd's ook een aantal hits staan, zijn dit verzamel cd's en daarom zitten ze ook niet in deze box.
Deze verzamelbox bevat de volgende albums: Off The Wall (2001 Special Edition), Thriller, Bad (2001 Special Edition), Dangerous (2001 Special Edition) en Invincible.
Op Off The Wall en Bad zijn ook wat tracks met commentaar van producer Quincy Jones te vinden. Ook zijn er nummers op terug te vinden die voorheen niet zijn uitgebracht zoals Streetwalker en Fly Away. Ook vind je speciale demoversies van onder andere Don’t Stop ’Til You Get Enough en Workin’ Day And Night op de cd's terug.
Deze verzamelbox stond lange tijd op nummer twee in de Album Top 100.

Hoe ziet de box eruit?

De verzamelbox bestaat uit vijf cd's. Deze cd's zitten verpakt in een rode kartonnen box waarop een afbeelding te zien is van Michael waarop hij op zijn tenen staat. Je ziet echter alleen zijn benen en voeten. Verder staat er in grote witte letters Michael Jackson op en in het geel The Collection. Wanneer je de box opent tref je een boekje met de inhoud. Het boekje vermeldt alleen de cd's, de tracks van die cd's en de muzikanten die mee hebben gewerkt aan die tracks. Er staan geen songteksten in.
De vijf cd's die in de box zitten zijn elk apart verpakt in een kartonnen hoesje waar je de cd zo in kan schuiven. De opdruk van die hoesjes is dezelfde opdruk als op de originele cd staat. Het oogt dus als de vijf originele cd's maar dan in kartonnen verpakkingen in plaats van de bekende plastic cd hoesjes. Vaak zijn die kartonnen verpakkingen niet zo handig. Het is nogal een gedoe om de cd weer netjes erin te krijgen. Dit is bij deze hoesjes niet het geval. Ze zijn groot genoeg om de cd zonder moeite in en uit de hoesjes te krijgen.

Michael Jackson - The Collection

Selectie van de nummers

Ik kan hier wel een tracklist neerzetten, maar het zijn in totaal 76 nummers dus dat is wel erg veel. Omdat het om een verzamelbox gaat heb ik per cd een paar nummers uitgelicht.

OFF THE WALL: 

Alle nummers op deze cd brengen je terug naar de discostijl van de jaren ‘70.
Don't stop till you get enough: Dit nummer wordt gekenmerkt door een strakke beat en kenmerkende percussie. Het lijkt alsof er iemand op halfvolle flessen een het tikken is. Verder zijn er violen te horen op de achtergrond. Ook hoor je een funky gitaar welke wordt aangevuld met strings (strijkpartijen op een keyboard). Het is een erg dansbaar nummer. Michael zingt dit nummer met een wat hoge stem.
Rock with you: In dit nummer hoor je een disco-achtige drum. Verder hoor je ook violen en  handclaps en achtergrondzangers in de refreinen. Ook zijn er blaaspartijen en keyboard te horen in dit nummer.
Workin' day and night: Dit nummer heeft een snelle disco-achtige beat. Het nummer komt wat haastig over. Ook hoor je een funky gitaar en blaaspartijen in het refrein. Voor de coupletten zitten een paar breaks waarbij de muziek even stopt. Ook de keyboards zijn weer goed vertegenwoordigd in dit nummer.
Off the wall: Aan het begin van het nummer hoor je iemand die klinkt als een heks. Het is een rustig disconummer. Ook hoor je bij dit nummer weer claps, een achtergrondkoortje en blazers.

THRILLER: 

Dit is het meest verkochte album allertijden.
Thriller: Het herkenbare basloopje en de simpele drum is de basis van dit nummer. Aangezien het nummer eigenlijk een eigen stijl heeft en niet in een groepje te plaatsen valt is het een moeilijk nummer om te beschrijven. Ook bij dit nummer hoor je weer blazers en achtergrondzangers. Door het hele nummer hoor je regelmatig enge geluiden.
Beat it: Dit nummer begint met iets wat klinkt als een vervormde kerkklok. De strakke (ritmebox-achtige) beat speelt een grote rol in dit nummer. Ook hoor je een distorded gitaar. Het nummer is wat kwaad gezongen. Het refrein is erg energiek. In dit nummer zit ook een goede gitaarsolo.
Billie Jean: drum en bass belangrijkste van het nummer (herkenbaar), keyboard geeft melodie aan, rustig nummer, geen breaks, refrein blazers, zweepje, gitaar.
Human Nature: Dit is een rustig nummer. Het is bijna fluisterend gezongen. Een echte emotionele ballad met een gitaar erin verwerkt.


BAD: 

Bad: Dit nummer heeft een aparte strakke stijl. De baspartij is erg belangrijk in dit nummer. Verder hoor je ook een orgeltje en wat zweepachtige geluiden. In de refreinen komt er een achtergrondkoortje tevoorschijn en het geheel is wat kwaad en schreeuwerig gezongen.
The way you make me feel: Dit is een vrij druk nummer waarin veel electronische instrumenten in te horen zijn, waaronder elektronische drums.
Liberian girl: Dit is een heel rustig nummer, met wat dromerige keyboards er aan toegevoegd. Het is een emotioneel nummer wat rustig gezongen is. Door het nummer heen hoor je telkens een meisje/vrouw spreken/fluisteren.
Dirty Diana: Dit nummer begint rustig met drum en gitaar. De zang is wat kwaad en schreeuwerig. Het nummer wordt steeds wilder/drukker en bouwt op naar climax bij de gitaarsolo.
Smooth criminal: Dit nummer begint met een hartslag die steeds sneller gaat. Ook in dit nummer zijn de strakke drum en bas erg belangrijk. De zang is wat agressief.

Dangerous:

Jam: Dit is een energiek nummer met een beetje schreeuwerige zang. Verder wordt dit nummer gekenmerkt door een strakke beat, scratchen en in het midden van de plaat een rap.
Remember the time: Dit nummer is te herkennen aan een duidelijke R&B beat. Het is een erg dansbaar nummer en het is moeilijk om stil te blijven zitten wanneer je dit nummer hoort. Onbedoeld gaat er toch op z‘n minst een been of arm mee bewegen.
Heal the World: Dit is een rustig nummer met een emotionele tekst over een betere wereld. Het nummer wordt gekenmerkt door een piano, strings, wat kinderstemmen/achtergrondkoor en een akoestische gitaar.
Black or White: Dit nummer heeft een lang intro. Verder hoor je een kenmerkende elektrische gitaar. Het is een vlot rocknummer. In het midden van het nummer wordt de zang wat agressiever en wordt er gerapt, daarna gaat het nummer weer verder als daarvoor.
Dangerous: In dit nummer hoor je een felle snare en een piano. Verder is de zang wat vertellerig. Het nummer heeft niet echt een pakkende melodie. Het refrein is meer zang in plaats van praten.

INVINCIBLE: 

Deze CD is genadeloos geflopt. Wat mij betreft heeft deze CD ook geen toegevoegde waarde voor deze box.
Invincible: Dit nummer is moeilijk om te beschrijven. Het is een eentonig nummer waar weinig verandering in zit. Het klinkt een beetje R&B achtig.
Break of Dawn: Dit nummer begint met het gefluit van wat vogeltjes. Het is een echt R&B nummer. Verder is het nummer wat langzaam en door het hele nummer hoor je dromerige strings en rustige zang,
Heaven can wait: Dit is ook een rustig R&B nummer. Niet echt spectaculair.
You rock my world: In dit nummer wordt er gesproken aan begin. Ook dit is een echt R&B nummer waarin de bas erg belangrijk is. Verder hoor je ook een piano. Dit is ook een moeilijk nummer om bij stil te zitten.
Speechless: Dit nummer begint a capella. Later hoor je ook de akoestische gitaar en een harp. Het is een rustig emotioneel nummer.
You are my life: Dit nummer wijkt af van de rest van de nummers van het album. Het is een erg rustig nummer wat meer in de stijl is van Michaels bekende hit Ben. Ook hierin hoor je weer strings en een akoestische gitaar.

Conclusie

Al met al een leuke verzamelbox om in huis te hebben. Bijna alle hits van Michael Jackson staan erop. De CD Invincible had er voor mij niet bij gehoeven. Ik had dan liever wat andere hits van bijvoorbeeld HIStory in deze box teruggezien. Omdat dat ook een verzamel-cd is zijn die nummers niet in deze box opgenomen. Een aantal nummers luister ik bijna nooit en andere juist heel veel. De verpakking is ook degelijk, dus ook al is het van karton het kan wel een tijd mee. Verder staan er als extra ook wat interviews op een paar van de CD’s. Ik luister deze nooit, maar voor een fan kan dat natuurlijk wel interessant zijn. Het enige nadeel aan deze verzamelbox vind ik dat Invincible erbij zit. Zonder deze cd zou het van mij een goede 5 sterren krijgen, maar het toevoegen van die cd haalt de kwaliteit van de box naar mijn idee wat naar beneden en daarom dus maar 4 sterren. Aangezien het geen dure verzamelbox is vind ik het zijn geld wel zeker waard en daarom kan ik deze box ook aanraden. Bijna iedereen heeft wel een favoriet nummer van Michael Jackson en in deze box kan je die zeker terugvinden.

Tracklist

TRACKLIST - DISC 1: OFF THE WALL: SPECIAL EDITION:
1. Don't Stop 'Til You Get Enough (6:05)
2. Rock With You (3:40)
3. Workin' Day And Night (5:14)
4. Get On The Floor (4:39)
5. Off The Wall (4:06)
6. Girlfriend (3:05)
7. She's Out Of My Life (3:38)
8. I Can't Help It (4:29)
9. It's The Falling In Love (3:48)
10. Burn This Disco Out (3:44)
11. Quincy Jones Commentary #1 (0:37)
12. Don't Stop 'Til You Get Enough (Intro) (0:13)
13. Don't Stop 'Til You Get Enough (Original Demo From 1978) (4:48)
14. Quincy Jones Commentary #2 (0:30)
15. Workin' Day And Night (Intro) (0:10)
16. Workin' Day And Night (Original Demo From 1978) (4:20)
17. Quincy Jones Commentary #3 (0:49)
18. Rod Temperton Commentary (4:57)
19. Quincy Jones Commentary #4 (1:33)

TRACKLIST - DISC 2: THRILLER:
1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
2. Baby Be Mine (4:21)
3. Michael Jackson & Paul McCartney - The Girl Is Mine (3:42)
4. Thriller (5:58)
5. Beat It (4:18)
6. Billie Jean (4:54)
7. Human Nature (4:06)
8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:59)
9. The Lady In My Life (5:00)

TRACKLIST - DISC 3: BAD: SPECIAL EDITION:
1. Bad (4:08)
2. The Way You Make Me Feel (4:58)
3. Speed Demon (4:01)
4. Liberian Girl (3:54)
5. Stevie Wonder & Michael Jackson - Just Good Friends (4:07)
6. Another Part Of Me (3:55)
7. Man In The Mirror (5:20)
8. I Just Can't Stop Loving You (4:13)
9. Dirty Diana (4:41)
10. Smooth Criminal (4:18)
11. Leave Me Alone (4:40)
12. Quincy Jones Interview #1 (4:03)
13. Streetwalker (5:49)
14. Quincy Jones Interview #2 (2:53)
15. Michael Jackson & Siedah Garrett - Todo mi amor eres tu (4:05)
16. Quincy Jones Interview #3 (2:30)
17. Fly Away (Intro) (0:09)
18. Fly Away (3:26)

TRACKLIST - DISC 4: DANGEROUS: SPECIAL EDITION:
1. Jam (5:39)
2. Why You Wanna Trip On Me (5:24)
3. In The Closet (6:32)
4. She Drives Me Wild (3:42)
5. Remember The Time (4:00)
6. Can't Let Her Get Away (4:59)
7. Heal The World (6:25)
8. Black Or White (4:16)
9. Who Is It (6:35)
10. Give In To Me (5:29)
11. Will You Be There (7:41)
12. Keep The Faith (5:57)
13. Gone Too Soon (3:23)
14. Dangerous (6:58)

TRACKLIST - DISC 5: INVINCIBLE:
1. Unbreakable (6:26)
2. Heartbreaker (5:10)
3. Invincible (4:46)
4. Break Of Dawn (5:32)
5. Heaven Can Wait (4:50)
6. You Rock My World (5:39)
7. Butterflies (4:40)
8. Speechless (3:19)
9. 2000 Watts (4:25)
10. You Are My Life (4:34)
11. Privacy (5:05)
12. Don't Walk Away (4:25)
13. Cry (5:01)
14. The Lost Children (4:00)
15. Whatever Happens (4:57)
16. Threatened (4:19)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...