zondag 20 januari 2013

Hard Bass 2011: een grote verzameling van veel goede hardstyle-tracks!


Hard Bass

Het feest en het album
Het housefeest 'Hardbass' wordt gegeven door de organisatie b2s, ofwel Back2School. B2s is in 1996 ontstaan toen DJ Paul Elstak en DJ Rob iets vernieuwends wilde in de dansscene. Sommige mensen vonden namelijk de gabberhouse van die tijd te hard en een feest voor de mensen die van de zogenaamde oldschool en classics hielden was er niet. Het bleek een succesvol concept te zijn en b2s events was geboren. Naast Back2School ontstond er een nieuwe sound en dat was Hardbass. Ook dit feest werd een succes en hallen als de Statenhal in Den Haag, het Silverdome in Zoetermeer, de Jaarbeurs in Utrecht, het Gelredome in Arnhem en de Brabanthallen in Den Bosch waren snel gevuld. Op het laatste feest kwamen maar liefst 25.000 bezoekers op af. Met het geven van een Hardbass-feest wordt ook elke keer een cd uitgebracht waar DJ's op staan die ook op het feest draaien. Voor het laatste feest werd een album, bestaande uit 4 cd's uitgebracht die gemixt zijn door Headhunterz, Zany, Max Enforcer en Josh & Wesz.

Hard bass 2011

Aantal nummers van de cd uitgelicht


CD 1 - 01. Headhunterz - From Within'
Luister naar deze track op Youtube
Ik was eigenlijk een grote fan van Headhunterz, maar ik begin zijn muziek steeds minder goed te vinden. Het melodietje waar hij mee begint klinkt eigenlijk nergens naar. Wanneer de andere synths erbij komen, klinkt het wel aardig. Wanneer de bassdrum invalt en de bassline meeloopt met de melodie, had ik meer verwacht. Helaas vind ik de melodie niet kloppen en de rest niet stampen. Mijn conclusie is dat dit toch wel één van de slechtste tracks is van Headhunterz. Jammer!

CD 1 - 07. D-Block & S-Te-Fan - Rockin' Ur Mind
Luister online naar deze track
Het begint al meteen met een vrolijk stukje vrouwengezang dat me erg doet denken aan de begintijd van de hardstyle, maar ook een periode in de Early Rave-tijd. De melodie klinkt ook erg vrolijk en samen met de vrouwelijke vocals is dit een leuke track voor in het begin van de avond. Echt gruwelijk stampen kun je op dit nummer niet.

CD 1 - 10. Psyko Punkz vs Coone - Dirty Soundz
Luister naar deze track op Youtube
Deze track vind ik al een stuk beter klinken. Er wordt gebruik gemaakt van wat ruwere geluiden die vooral zijn vervormd door een distortionfilter. De melodie klinkt ook niet al te vrolijk, maar iets meer duister. Mijn hoofd beweegt vanzelf mee op de maat van de muziek en dat is een goed teken. Dit nummer stampt gewoon!

CD 1 - 12. Noisecontrollers - Big Bang
Luister online naar deze track
Zoals ik gewend ben van Noisecontrollers gebruiken ze weer veel vette geluiden. De track kickt al meteen en doet me een beetje denken aan de stijl van Zany of Promo. De melodie wordt verzorgd door een scherpe Junosynth die vet wordt vervormd. De melodie klinkt niet al te vrolijk en door het redelijk hoge tempo stampt de track lekker door.

-------

CD 2 - 02. Zany - Be On Your Way (A-Lusion Rmx)
Luister naar deze track op Youtube
Bij deze track kun je weer duidelijk horen dat Zany uit de hardcore-scene komt. Alles klinkt lekker ruw en ruig en het tempo zit er goed in. De synths zijn typische synths die vroeger in de hardcore werden gebruikt. De breaks zijn verrassend en houden de track interessant. Qua opbouw en melodie gebeurt er verder niet zo heel veel, maar dit is wel een echte stamptrack.

CD 2 - 04. Zany & Toneshifterz - The Story
Luister online naar deze track
Weer zo'n track met de typische Zany-sound! De vet vervormde bassdums vind ik erg cool klinken. De melodie is een kippenvelmelodie, maar klinkt toch best duister omdat deze ruw en zagend klinkt. De opbouw is goed, waarbij de tussenstukken niet te lang zijn, dus veel stampwerk in deze track. De vervormde bassdrums doen me erg denken aan de stijl van Promo. Kort samengevat, een groffe stamptrack!

CD 0 - 14. Toneshifterz & Bioweapon - Dead Of Night
Luister naar deze track op Youtube
Deze track heeft ook alweer zo'n groffe en ruwe sound. Een lekker duistere track met veel distorted geluiden die vet vervormd worden. De zware stem (zoals in filmtrailers) past perfect bij de duistere sfeer. De ruwe, duistere melodie klinkt goed en de opbouw van de track klopt ook helemaal. Eigenlijk klinkt het nummer perfect, al had ik wel iets meer verrassende korte breaks willen horen om het nog iets spannender en interessanter te maken.

----------

CD 3 - 05. Zatox & Tatanka - Loops & Tings
Luister online naar deze track
Origineel is dit een track uit de oldstyle-tijd, waarbij de synthloop heel erg herkenbaar en bekend is. Deze twee Italianen, die erg bekend zijn in de Nederlandse hardstyle-scene, proberen er een goede remix van te maken. Helaas vind ik dat ze hierin niet erg geslaagd zijn. Vooral van zo'n bekende track moet je er een mix van maken die beter of groffer klinkt dan het origineel. De opbouw van deze remix vind ik niet kloppen, de bassdrum kickt niet en ze hebben er geen verrassende stukken in zitten. Ik had beter verwacht van deze twee grote namen!

CD 3 - 12. Noisecontrollers & Psyko Punkz - Bass Mechanics
Beluister de track online
Met Noisecontrollers ben je altijd verzekerd van goede, vette geluiden. Zo ook weer in deze track. De intro klinkt verrassend, wanneer de groffe bassdrums erin worden gegooid. Zeker een goed begin van een nummer! De melodie vind ik niet zo heel veel voorstellen al worden er wel vette, zagende Junosynths voor gebruikt.

CD 3 - 13. Tatanka & Zatox pres. Wild Motherfuckers - Hard Bass
Luister naar deze track op Youtube
Eerlijk gezegd vind ik de intro en het tussenstukje met de melodie niet zo bijzonder. De vrouwelijke opera-stem klinkt op zich wel duister en past goed in een theme-track. Maar wanneer de bassdrums erin worden gegooid na 2 minuut 30, wordt de track pas echt interessant. De groffe bassdrums en distorted synth zorgen ervoor dat je zeker met de voeten van de vloer komt. Helaas vind ik de opbouw van het nummer en de melodie niet echt goed. Daar hadden ze zeker meer aandacht aan kunnen besteden.

-----------------

CD 4 - 06. D-Block & S-Te-Fan - Kingdom (The Pitcher's Re-Amp)
Luister online naar deze track
In deze track zit het bekende Kingdom zangstukje gezongen door een vrouw. Hierdoor krijgt het nummer een vrolijke huppel sound. Toch zit de track goed in elkaar en klopt de opbouw helemaal. Het tussenstuk vind ik wel iets te lang. Verder wordt er gebruik gemaakt van leuke synths en bassdrums die de korte breaks opvullen. Ook deze track vind ik toch meer naar de jumpstijl neigen. De bassdrum kickt namelijk ook niet echt.

CD 4 - 16. Deepack & Luna - I Wanna C Ya
Luister naar deze track op Youtube
Deze twee bekende namen in de hardstyle-scene hebben hier een lekkere track gemaakt die een beetje early hardstyle klinkt. Het doet me vooral denken aan de oude QlubTempo-feesten in de Fun in Zaandam. Korte synths en een goed vervormde bassdrum zorgen ervoor dat het redelijk vrolijk klinkt, maar toch stampt. Het tussenstuk vind ik een beetje saai en langdradig. De bassdrum die daarna invalt klinkt wel erg bruut die het dan ook weer helemaal goed maakt.

CD 4 - 08. Zatox ft. Sarah Maria - Can't Hold Us Back
Luister online naar deze track
Dit is niet echt een stamptrack, maar wel een track met een hoog 'kippenvelgehalte'. Dit komt door de Sarah Maria die voor de vocalen zorgt in dit nummer. Het doet me een beetje denken aan 'Such Is Life' van Rank 1 dat de theme van Sensation was in 2001 of de track 'EXLAXL' van DJ Jappo And Lancinhouse. Je verwacht het niet eigenlijk, want het nummer begint met een huppelbeat en wat Nintendo-geluidjes eroverheen, maar dit wordt uiteindelijk goedgemaakt door de mooie vocalen van Sarah Maria. Wat mij betreft had dit een themesong kunnen zijn.

Conclusie

Ik vond cd 2, die door Zany gemixt was, de beste van alle vier. Ik hou van de groffe, ruwe en duistere sound die Zany heeft. Dat hij de sound van Shadowlands vertegenwoordigt kun je goed horen. Ook de cd die door Headhunterz is gemixt klinkt goed. Natuurlijk horen we daar veel tracks van de Scantraxx-familie. De cd's gemixt door Max Enforcer en Josh & Wesh vind ik wat minder, maar dat is kwestie van smaak. Hun stijlen vind ik iets te soft, eentonig en langdradig. Ik mis daar de harde, groffe kicks en zagende melodieën. Het neigt iets meer naar de jumpstyle dan goede hardstyle. Technisch zijn de tracks op alle cd's wel goed aan elkaar gemixt. De geluidskwaliteit is ook goed. Alles ligt op één lijn en de tracks zijn goed afgemixt. Wat me trouwens wel opviel is dat de track 'Irreplaceble' van Zatox er twee keer op staat. Als daar bewust voor gekozen is, vind ik dat een beetje een rare keuze.

Pluspunten
+ Veel goede tracks
+ Verschillende stijlen vertegenwoordigd

Minpunten
- Ik ben niet fan van iedere stijl


Algemene informatie

Label: Seismic Records / Cloud 9 Dance
Land: Nederland
Aantal cd's: 4 cd's
Releasedatum: 11 februari 2011
Genre: Hardstyle
EAN-code: 8713291001114
Prijs: ongeveer € 17 bij o.a. bol.com, freerecordshop.nl, Mid-town Records en de Mediamarkt
Download-prijs iTunes: € 9,99

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een (online) cd-winkel, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt muziek ook vaak downloaden bij een online muziekaanbieder als iTunes, Beatport of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!

Tracklist ´Hard Bass 2011´


CD 1: Green Mixed by Headhunterz
01. Headhunterz - From Within'
02. Noisecontrollers - Gimme Love
03. Headhunterz & Noisecontrollers - Robot's Dream
04. Marcel Woods - The Bottle (Showtek Rmx)
05. D-Block & S-Te-Fan - Loopmachine
06. Headhunterz & Wildstylez - Down With The Hardstyle (Credible Mix)
07. D-Block & S-Te-Fan - Rockin' Ur Mind
08. Wildstylez - Back 2 Basics
09. The Pitcher ft. Slim Shore - This Is Who We Are
10. Psyko Punkz vs Coone - Dirty Soundz
11. Blutonium Boy - Make It Loud (Headhunterz Rmx)
12. Noisecontrollers - Big Bang
13. Tuneboy & Stephanie - Music Is
14. Brooklyn Bounce - Club Bizarre (Headhunterz & Noisecontrollers Rmx)
15. Alpha ² & Wildstylez - Breathe
16. Wildstylez & Noisecontrollers - A Different Story
17. TNT - Pulsation
18. D-Block & S-te-Fan - Music Made Addict (Headhunterz & Wildstylez Rmx)
19. Zatox - Irreplacable
20. Psyko Punkz - Pull Ya Stringz

CD 2: Blue Mixed by Zany
01. The Pitcher ft. Zany & DV8 - Fuck Hardstyle
02. Zany - Be On Your Way (A-Lusion Rmx)
03. Frequencerz - X-Pand
04. Zany & Toneshifterz - The Story
05. Jack Of Sound - Your Next
06. Zany - Frequency (Jack Of Sound Rmx)
07. Donkey Rollers - Silver Bullet (Toneshifterz Rmx)
08. The Beholder & Digital Punk - Machine Master
09. Zany - Ghoulish Delight
10. The Pitcher - La Nuit Noire
11. Zatox - Irreplaceble
12. Zany & Brennan Heart - Bang The Bass
13. Zatox & Zany - Oldskool
14. Toneshifterz & Bioweapon - Dead Of Night
15. Zany - Psychedelic Trip
16. Donkey Rollers - Chaos
17. B-Front & Titan - Haunted
18. B-Front - Inner Creativity
19. Mean Machine - Again We Will Rise
20. Zany & Ran-D ft. Nikkita - Son Of Torture

CD 3: Yellow Mixed by Max Enforcer
01. Max Enforcer & Frontliner - On The Go
02. Wildstylez - Delay Distortion
03. Jack Of Sound - A Ghost Story
04. Max Enforcer & Waverider - Epic
05. Zatox & Tatanka - Loops & Tings
06. Frontliner - I Saw It
07. Noisecontrollers - Give It Up
08. Toneshifterz - We Are The Future
09. Max Enforcer & Waverider - Dilemma
10. The Pitcher ft. MC Renegade - Smack
11. Digital Punk & B-Front - Elements
12. Noisecontrollers & Psyko Punkz - Bass Mechanics
13. Tatanka & Zatox pres. Wild Motherfuckers - Hard Bass
14. Ran-D - Feel My Fire
15. Waverider - Be As One
16. Frontliner - Extreme Loudnezz
17. The Pitcher - Burn It
18. Max Enforcer - Loudness (B-Front Rmx)
19. Noisecontrollers - Yellow Minute (Alpha ² Rmx)
20. Donkey Rollers - Immortal
21. Chris One - Psycho

CD 4: Red Mixed by Josh & Wesz
01. Frontliner - Discorecord
02. DJ Stephanie - Dresspunk
03. Josh & Wesz - Bezoekuur
04. Alphaverb - Realization of a Dream
05. Brooklyn Bounce - Born 2 Bounce (Josh & Wesz Rmx)
06. D-Block & S-Te-Fan - Kingdom (The Pitcher's Re-Amp)
07. Josh & Wesz - Oblivion
08. Zatox ft. Sarah Maria - Can't Hold Us Back
09. Isaac vs D-Block & S-te-Fan - Speed of Sound
10. Ran-D & Reddix - Until We Meet Again
11. Josh & Wesz - Devotion
12. Second Identity - Moving Madness
13. Josh & Wesz - Get Dirty
14. Distractor - Rejection
15. Alphaverb - Fuck The Nice Guys
16. Deepack & Luna - I Wanna C Ya
17. Deepack vs Josh & Wesz - Ei Met Ui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...