woensdag 30 januari 2013

Gloria Estefan - The Very Best Of: een verzameling van de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden


Informatie over Gloria Estefan

Gloria Estefan is zo beroemd dat eigenlijk iedereen haar wel kent. In ieder geval van de jaren tachtig en negentig, want toen heeft ze de meeste hits gescoord. Gloria Estefan is een Amerikaanse zangeres van Cubaanse afkomst en wordt als de voorloper van Shakira en Jennifer Lopez gezien. Ze begon als leadzangeres van de band 'Miami Sound Machine' en hebben samen 11 albums uitgebracht. Daarna heeft Gloria Estefan zelf nog 17 albums uitgebracht. Je kunt dus wel zeggen dat ze de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden is. Gloria Estefan maakt pop, dance en latin muziek.

Over 'The Very Best Of'

In 2006 bracht Sony een verzamelalbum uit, genaamd 'The Essential Gloria Estefan' met haar grootste hits van 1984 tot 2003. In hetzelfde jaar bracht ze ongeveer dezelfde verzamelabums uit in Europa en Mexico, genaamd 'The Very Best Of'. Hier staat als extra de bonustrack 'Dr. Pressure'.

Waar kan ik dit album van Gloria Estefan kopen of downloaden?

'The Very Best Of' van Gloria Estefan is te koop bij muziekwinkels, webshops en warenhuizen als Bol.com, Freerecordshop.nl, Amazon.nl, cduniverse.com, Wehkamp.nl, ACI.nl, Cosmox.nl. Je kunt de cd ook downloaden of streamen bij iTunes en Spotify.

De tracklist van 'The Very Best Of'

01. Dr. Beat (4:24)
02. Rhythm Is Gonna Get You (3:57)
03. Can't Stay Away From You (3:58)
04. Hold Me, Thrill Me, Kiss Me (3:23)
05. Heaven's What I Feel (4:35)
06. Everlasting Love (4:01)
07. Don't Wanna Lose You (4:10)
08. You'll Be Mine (4:00)
09. Get On Your Feet (3:40)
10. Reach (3:51)
11. Don't Let This Moment End (4:10)
12. Anything For You (3:44)
13. Bad Boy (3:46)
14. 1-2-3 (3:36)
15. Oye Mi Canto (4:08)
16. Coming Out Of The Dark (4:04)
17. Wrapped (3:28)
18. Turn The Beat Around (3:53)
19. Conga (4:13)
20. Doktor Pressure (3:26)

Aantal nummers van de cd uitgelicht

02. Rhythm Is Gonna Get You
Beluister dit liedje op Youtube
Het intro van dit nummer heeft een Afrikaans tintje door de percussie die gebruikt is en de bekende 'Ooh-Eeh-Aah'-zang van een percussionist. Het basisritme klinkt lekker funky waarbij je kunt horen dat het in die tijd allemaal behoorlijk electronisch klonk.

03. Can't Stay Away From You
Luister online naar deze song 
Dit is één van de sterkere ballads van Gloria Estefan die de meeste mensen wel zullen kennen. Het is een erg emotioneel nummer, waarbij een keyboard voor de melodie zorgt. Deze speelt op elke tel zijn akkoorden. Een belangrijke partij is weggelegd voor Tablas percussie die het ritme van het nummer aangeeft.

08. You'll Be Mine
Beluister deze track online
Dit is een erg vrolijk nummer waarbij verschillende muziekstijlen bij elkaar samenkomen. Ik vind dat de track latin-, Afrikaanse- en pop-invloeden heeft. Percussie heeft hier ook weer een belangrijke rol, alsook de blaaspartijen. Gloria wordt in de refreinen vergezeld door achtergrondzangers- en zangeressen.

09. Get On Your Feet
Luister naar deze song op Youtube
Deze track klinkt erg vrolijk en zit vol energie. Wanneer je dit nummer hoort, krijg je meteen zin om te dansen. De electronische drums, een funky slapbass en een groovy gitaar zijn de basis voor deze track, waarbij een keyboard het geheel opvult en voor wat accenten in het nummer zorgt.

11. Don't Let This Moment End
Beluister dit liedje online
Dit is één van de minder bekende nummers van Gloria Estefan. Het begint een beetje synthesizer-achtig dat erg jaren 80 klinkt. De track klinkt een beetje house-achtig wat Gloria Estefan gewoon niet moet doen. Ik vind dat dit helemaal niet bij haar past. De beat en de synths klinken erg computerachtig en maken niks speciaals van het nummer.

14. 1-2-3
Luister naar dit nummer op Youtube
Dit is ook weer zo´n vrolijk uptempo nummer van Gloria Estefan. Het liedje begint met een kort acapella stukje waarbij de titel van het nummer gezongen wordt. Electronische drums, een funky slapbass en keyboard vormen de basis van het nummer, waarbij blazers voor de accenten zorgen.

15. Oye Mi Canto
Beluister deze track online
Deze track heeft een erg hoog latingehalte en begint ook meteen met alleen de zang van Gloria Estefan en lekkere latin percussie. Al snel komt de muziek ingefade, wat je eigenlijk bijna nooit hoort in de muziek. De bas speelt in dit nummer een belangrijke rol, omdat ie voor de salsa of samba-tint zorgt. Er gebeurt veel in deze track, want net na de helft van het nummer gaat het ritme over in een echte salsabeat, compleet met piano, akoestische gitaar, percussie en blazers.

19. Conga
Luister online naar dit nummer 
Het nummer begint met blazers en een zang-riedel dat snel overgaat in heerlijke percussie met een typisch samba piano-loopje. Dit wordt overgenomen door een echte jaren 80 electronische drumbeat, maar wel aangevuld door de lekkere percussie. Ook in deze track zit veel energie, waarbij je vanzelf zin krijgt om te dansen.

20. Doktor Pressure
Beluister dit liedje op Youtube
Dit is de bonustrack die alleen op het verzamelalbum staat dat in Europa en Mexico is uitgebracht. Het is eigenlijk een moderne versie van 'Dr. Beat' waaronder een house/electro-beat is gegooid. Deze track is natuurlijk veel beter afgemixt dan het origineel uit de jaren tachtig waarbij het tempo iets omhoog is gegooid. Ook worden nieuwe technieken, als stemvervormers gebruikt. Deze remake is erg geslaagd en deed het zeker goed in clubs en discotheken.

Conclusie

Ik vind het een leuk verzamelalbum van Gloria Estefan. Er staan zeker de hits op waarvan ik hoopte dat ze erop zouden staan, maar helaas staan er ook een hoop tracks op die ik echt helemaal niks vind. Van mij hadden ze daarvoor in de plaats wel nummers van haar album 'Mi Tierra' op mogen zetten, want die zijn jammer genoeg niet te vinden op dit album. Een leuk extra is natuurlijk wel 'Doctor Pressure' van Mylo vs. Miami Sound Machine dat het in deze tijd goed doet. Het geluid is redelijk omdat het natuurlijk behoorlijke oude tracks zijn, die erg jaren tachtig klinken. Het geluid ligt een beetje op één lijn, waarbij de bas en de hoge er niet helemaal uitspringen. Het afmixen had van mij beter gemogen. Wanneer je op zoek bent naar een leuke verzamelcd van Gloria Estefan is dit een leuk album, alhoewel er ook een hoop onbekende en slechte tracks op staan. De verdeling van goede en minder goede tracks is een beetje fifty-fifty, dus aan jou de keuze of je 'm waard vindt om de cd te kopen.

Pluspunten
+ Een hoop goede hits

Minpunten
- Afmixen van het geluid had beter gekund
- Een aantal minder goede en slechte tracks


Artiest: Gloria Estefan
Titel: The Very Best Of
Genre: Pop
Platenlabel: Sony BMG
Release: 6 oktober 2006
EAN Code: 0828768908723
Totale duur cd: 78 minuten
Prijs cd: tussen € 9 en € 19
Downloadbare cd: ongeveer € 13
Downloadbare tracks: ongeveer € 1 per stuk

Aanschaftip

Je kunt de cd (origineel in hoesje) bestellen bij een webshop, zoals bijvoorbeeld Free Recordshop of Bol.com. Maar je kunt muziek ook vaak downloaden of streamen bij een online muziekaanbieder als iTunes, Beatport of Spotify. Voordeel hiervan is dat je dan niet persé alle nummers hoeft te kopen, maar alleen de nummers die jij mooi vindt. Nadeel is dat ze vaak in mp3- of wma-formaat zijn, wat inhoudt dat ze gecomprimeerd zijn. Misschien is dit niet hoorbaar voor iedereen, maar toch gaat dat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Ook heb je dan een geheugendrager nodig waar je de nummers op kwijt kan, zoals een lege cd, een usb-stick of een mp3-speler. En wat veel mensen niet weten is dat een cd die je zelf hebt gebrand een levensduur van een aantal jaar heeft. Het heeft dus allebei z'n voor- en nadelen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...